



DIALOGUE #1 - DIGITAL INFRASTRUCTURE

Objective: With the all stakeholders of hard and soft infrastructure to discuss sectoral and social issues and make recommendations on addressing policy issues to support other sectors in Mongolia. Focus on accessibility for citizens.

Output: Stakeholders will acknowledge policy issues at the sectoral development and will produce technological and policy recommendations into documented version. The documents shall be signed and documented by the parties and submitted to the Government as a proclamation.

Date: June 10, 2019

Venue: Ministry of Foreign Relations

Timeline: 09.00 am- 16 pm for the actual conference. 1pm-2pm lunch.

Number of guests/participants: 30

Sessions:

- ✓ Morning Session Hard infrastructure, focusing on internet affordability and accessibility
- ✓ Afternoon Session- Soft infrastructure development, Digital Identification, E Signature, Digital Payment system

- 1. Overview of infrastructure development of Mongolia and its current situation both on hard and soft infrastructure
- 2. From above, focus more on Digital infrastructure
- 3. Infrastructure status and challenges are how seen from different perspectives
- 4. Brainstorming for developing inclusive development of infrastructure teamwork discussion
- 5. How well are current policy, regulatory and programming approaches working to deliver infrastructure objectives? Which national initiatives have been particularly successful in accelerating progress towards infrastructure objectives in recent years? Why were they successful?
- 6. Wrapping up the teamwork and make the final version of the challenges we are facing today and tomorrow, what could be an effective solution, what are the next steps.





AGENDA - Digital Infrastructure and the enabling systems Dialogue

#	Time	Activity	Speakers, panelists
1	08.30-09.00 30 min	Registration	
2	09:00-09:10 10 min	Welcome speech	Head of the IT Department, Cabinet of Government
3	09:10-09:25 15 min	Presentation #1 "The government policy on Internet coverage and inclusiveness "	Communications and Postal Policy Planning Department of CITA
4	09:30-09:45 15 min	Presentation #2 Internet affordability and accessibility in remote areas – Ger and Rural areas	Mr Tengis.S Project Manager
5	09:50-10:20 30 min	Panel discussion on following topics: ✓ Internet coverage of Mongolia ✓ Is internet affordable and accessible in remote areas ✓ Further government policies on internet coverage and affordability ✓ Private sector involvement	 Mr Tengis.S, Moderator CITA Digital Business Department Manager of Unitel Group Mobinet LLC 27th khoroo Хаан банк Shoppy.mn Golomtbank
6	10:20-10.35 15 min	Coffee break	
5	10:35-11:35 1 hour	Group forming, participants to be divided into 3 groups, Identify solutions on: ✓ What government policies could be to make internet accessible and affordable ✓ Ways to lower internet price High bandwidth internet service for remote areas, ger and rural	All participants





7	11:35-12:05 30 min	Group leaders to introduce the main findings	Group leaders
9	12:30-13:30 1 hour	Lunch	
10	14:00-14:15 15 min	Presentation #3 Digital payment system plan	Manager of Payment Systems Department, Mongol bank
11	14:15-14:45 30 min	Panel discussion on following topics: ✓ Digital authentication ✓ Digital payment ✓ Opportunities to create national payment system E Commerce situation, digital payment issues on e-Commerce	 CITA Mongola bank Lend.mn Golomt Bank MobiFinance LLC Shoppy.mn qpay.mn
15	16:15-16:30 15 min	Closing speech	Mr Tengis.S Project manager





DIALOGUE #2 – HUMAN CAPITAL, DIGITAL LITERACY

Objective: Participation of representatives from the all levels of stakeholders will be discussed with the labor market demand and supply disparity, access to education, including opportunities for equal distribution of education to disadvantaged persons and remote areas.

Output: Stakeholders will acknowledge policy issues at the sectoral development and will produce technological and policy recommendations into documented version. The documents shall be signed and documented by the parties and submitted to the Government as a proclamation.

Date: June 13, 2019

Venue: National Information Technology Park

Timeline: 09.00 am- 1 pm

Number of guests/participants: 25

- 1. Technology solutions to improve access to education for remote rural settlements, ger district residents and people with disabilities
- 2. Labor market demand and supply quality and their disparities
- 3. The way to determine the level of digital literacy
- 4. Technology solutions to improve digital literacy
- 5. Online learning opportunities and advantages
- 6. Legal environment for giving formal education via online





AGENDA

#	Time	Activities	Speakers, panelists
1	08:30-08:45	Registration	
3	09:00-09:20 20 мин	Presentation #1 Digital divide in Education	Mr Tengis.S Project Manager
4	09:20-10:00 40 min	Panel discussion on following topics: - Labor market demand and supply quality and their disparities	 ikon.mn SCC LLC Mongolian National University Mongolian University of Science and Technology Head of Tertiary education department, Ministry of Education, Culture and Science Sant school Mr Tengis.S, Project Manager
5	10:00-10:10 10 min	Coffee break	
6	10:10-10:30 20 min	Presentation #2 Digital Literacy campaign with Facebook	Faro Foundation Mongolia
7	10:30-11:10 40 min	Panel discussion on following topics: - Digital literacy in Mongolia	 Mr Tengis.S, Project Manager CITA Faro Foundation Mongolia Mongolian National University of Education Sant school Biznetwork.mn
8	11:10-12:10 60 min	Group discussion on following topics: - Digital literacy - Building digital skills and work readiness for the digital age	All participants
9	12:10 - 12:40 30 min	Group leaders to introduce the main findings	Group leaders
10	12:40-13:00 20 мин	Closing speech	Mr Tengis.S, project manager





DIALOGUE #3: STARTUP FINANCING

Objective: Designing integrated solutions for determining the current situation and challenges, including the participation of stakeholders on the financing model for the startup of Mongolian startups and the funding model for sustainable operations

Output: Stakeholders will acknowledge policy issues at the sectoral development and will produce technological and policy recommendations into documented version. The documents shall be signed and documented by the parties and submitted to the Government as a proclamation.

Date: June 18, 2019

Venue: "Asian Khuleg Mongolia" think tank office

Timeline: 9:00 am- 2:00 pm

Number of guests/participants: 25

- 1. Current status of the funding and future possibilities
- 2. Funding for start-up businesses
- 3. Opportunities for financing foreign markets
- 4. State support and financing opportunities
- 5. Community-funded opportunities





AGENDA

#	Time	Activities	Speakers, panelists
1	08:30-09:00 30 мин	Registration	
2	09:00-09:10 10 мин	Welcome speech	Mr Tengis.S Project Manager
3	09:10 - 09:20 10 min	Presentation #1 Startup Financing in Mongolia	Mr Tengis.S Project Manager
3	09:20 - 09:30 10 min	Startup financing experience from some countries	Advisor on enterpreunership and innovation of Cabinet of Government
4	09:30-10:10 40 min	Panel discussion on following topics: Tech startup financing	 Mr Tengis.S, project manager National information technology park HUB innovation center M+World Insur.mn Beeco LLC
5	10:10-10:40 20 min	Coffee break	
6	10:40-11:20 40 min	Panel discussion on following topics: Non tech startup financing	 Mr Tengis.S, project manager Khas bank SMS Advisor on enterpreunership and innovation of Cabinet of Government UBC Bank Invescore Capital
6	11:20-12:20 60 min	Group discussion on following topics: 1. Government involvement on startup financing 2. Financial organizations for startup financing	All participants
7	12:20 - 12:50 2 0 min	Group leaders to introduce the main findings	Group leaders





8	12:50-13:00 10 мин	Closing speech	Mr Tengis.S, project manager
---	------------------------------	----------------	------------------------------





DIALOGUE #4: TAX, COMPETITION AND INTELLECTUAL PROPERTY

Мэйл: info@access-solutions.company

Objective: Identifying current situations and challenges, including the integration of all relevant stakeholders on the Mongolian tax and competing policies and legislation

Output: Stakeholders will acknowledge policy issues at the sectoral development and will produce technological and policy recommendations into documented version. The documents shall be signed and documented by the parties and submitted to the Government as a proclamation.

Date: June 20, 2019

Venue: "Asian Khuleg Mongolia" think tank office

Timeline: 2pm – 17pm

Number of guests/participants: 20-25

- 1. Advantages of intellectual property coordination
- 2. Intellectual Property Evaluation
- 3. International relations of intellectual property
- 4. Competition policy
- 5. Competition between the public and private sectors





AGENDA

#	Time	Activities	Speakers, panelists
1	14:00-14:10 10 min	Welcome speech	Mr Tengis.S Project Manager
2	14:10 – 14:20 10 min	Presentation #1 Tax, competition and intellectual property	Mr Tengis.S Project Manager
3	14:30-15:00 40 min	Panel discussion on following topics: Intellectual property	Mr Tengis.S, Project Manager Intellectual Property Agency of Mongolia UBC bank Golomt Capital Legal representative Enterpreneuer Nomadic Content
5	15:00-15:20 20 min	Coffee break	
6	15:20-15:50 30 min	Panel discussion on following topics: Competition policy	 Mr Tengis.S, Project Manager Mongolian Intellectual Property Association World bank And Systems Lawyer
6	15:50-16:30 45 min	Group discussion on following topics: - Intellectual property - Competition policy literacy	All participants
7	16:30 – 17:00 30 min	Group leaders to introduce the main findings	Group leaders
8	17:00-17:10 10 min	Closing speech	Mr Tengis.S, project manager